Als
ZZP’er een kerstpakket geven: hoe zit het met de belasting?
In december krijgt het gros van de werknemers een kerstpakket. Velen kijken er naar uit en anderen doen het af als een noodzakelijk valt-weer-tegen-hoor pakket-je. Gelukkig is die tweede groep geen ZZP’er want voor hun is het allemaal niet zo vanzelfsprekend. Bij het horen van kerstpakket trekt menig ZZP’er zijn schouders op. Toch zijn hier mogelijkheden! Marketing technisch maar zeker ook Belasting technisch. Er zijn een aantal onbenutte kansen die voor het grijpen liggen als het om het kerstpakket gaat. Denk aan je klanten! Denk ook aan de potentiële klanten! Daarnaast kunnen ZZP’ers elkaar ook een kerstpakket geven. OF je kunt jezelf natuurlijk een kerstpakket geven. De mogelijkheid om gezien te worden schept hierbij een mooie kans.
Wel even opletten, de Belastingdienst kijkt natuurlijk ook mee! “Het is weer het einde van het jaar…”
Maar hoe zit het dan met de belasting van het kerstpakket? Welke kosten mag je opgeven en aftrekken bij de Belastingdienst?
Kerstpakketten aan ZZP’ers onder elkaar geven
Als je ervoor kiest om aan je leverancier of mede-ondernemer een kerstpakket te geven dan bepaalt de relatie die je met deze ondernemer hebt of je deze kosten kunt aftrekken of niet. Er zijn namelijk ook ZZP initiatieven waarbij je gekoppeld wordt aan een ondernemer waarmee je geen zaken doet. Denk je dat er een kans is dat je dat in de toekomst wel gaat doen? Bijvoorbeeld een potentiële klant? Dan zijn deze kosten: zakelijk uitgaven en dus aftrekbaar. Zie jij hierin geen toekomst, dan bepaal je natuurlijk zelf of je het toch wilt doen om je naamsbekendheid te vergroten. Maar ze zijn dan niet zakelijk en dus ook niet aftrekbaar. Lees verderop de regels omtrent (potentiële) klanten.
Een kerstpakket geven aan jezelf
Jezelf een kerstpakket geven… Geen zakelijke kosten. IN PRINCIPE dan! WANT: er is namelijk een TENZIJ: en die luidt als volgt: tenzij je natuurlijk iets koopt wat je zakelijk gezien ook echt nodig hebt. Denk eens aan een koffiezetapparaat voor op je kantoor, of boek dat je graag wilde lezen om je kennis verder aan te scherpen. Je begrijpt het al. Vallen de kerstpakketten niet in deze categorie dan is het niet de bedoeling dat je deze opneemt in de boekhouding. EN dus levert dat ook geen belastingvoordeel op.
Een kerstpakket geven aan je klanten
De Belastingdienst ziet dit als een relatiegeschenk en die vallen dan ook onder zakelijke kosten. Zoals altijd heeft aftrekbaarheid twee vragen: Vraag 1: Is het aftrekbaar? Ja, als zakelijke kost. Vraag 2: Voor welk bedrag is dit aftrekbaar? Een kerstpakket is een relatiegeschenk en daarvoor geldt dat je 80% van de kosten mag aftrekken van je totale winst over hetzelfde jaar. De overige 20% worden dus niet gezien als zakelijke kost. Waarom die 20% niet? Dat is voer voor discussie.
Daarnaast is de BTW aftrekbaar wanneer je jaarlijks maximaal €227,- kaal uitgeeft per persoon aan relatiegeschenk. Kaal is dus zonder BTW. Lees hier meer over in het blog over relatiegeschenken.
Een kerstpakket geven aan potentiële klanten
Kijk, héél simpel. Als ik bezig zou zijn met een bepaald product aan te schaffen en ik kreeg vlak voor de kerst een attentie van een ondernemer in de buurt? Ja, daar ben ik gevoelig voor! Héél gevoelig… Maar dat ben ik om twee redenen:
Een klein cadeautje geven aan een potentiële klant kan een manier zijn om nieuwe omzet binnen te halen voor je onderneming. Dat betekent dat je bezig bent met acquisitie EN dus valt dit onder verkoopkosten of acquisitiekosten. Voor de belasting op je winst is dat natuurlijk zeer gunstig want die verkoopkosten/acquisitiekosten kan ik dan 100% aftrekbaar maken in jouw aangifte! Helemaal zo’n slecht idee nog niet om te kijken of je jouw potentiële klanten een leuke attentie kunt sturen zo vlak voor het einde van het jaar.
Reden twee is, dat ik hoop dat hier binnenkort een aantal pakketjes worden afgeleverd!
Mocht jij nu meer info willen hebben over het schenken van een kerstpakket? Dan help ik jou daar graag bij!