minimalism, simplicity, detail

Het uurtarief

Je uurtarief bereken je niet op de achterkant van een bierviltje. Evenmin deel je het maandsalaris van een collega in loondienst door 173 (aantal uur in een maand op basis van een veertigurige werkweek). De hoogte van je uurtarief is een belangrijke beslissing. Wanneer je een te laag tarief hanteert, kom je vrijwel direct in financiële problemen. Het kan eenvoudigweg niet uit. Hanteer je echter een te hoog tarief, dan prijs je jezelf uit de markt, krijg je te weinig opdrachten en kom je uiteindelijk ook in de problemen. Een goed uurtarief is: 

1. Kostendekkend; 
2. Winstgevend; 
3. Marktconform. 

Factoren die jouw uurtarief bepalen

Een uurtarief is niet te vergelijken met een maandsalaris van een werknemer in loondienst. Een salaris is het inkomen waarmee de kosten uit de privébegroting moeten worden betaald. Vanuit je uurtarief moet je ook de bedrijfskosten (huur van het kantoor, verzekeringen, kantoorartikelen, website, opleidingskosten, accountantskosten, notariskosten, enzovoort) betalen. Daarnaast moet je je eigen arbeidsongeschiktheidsverzekering en oudedagsvoorziening betalen. Verder krijg je als zelfstandige je vakantiedagen niet doorbetaald. Hier zul je dus zelf voor moeten sparen. Als ondernemer doe je ook nooit honderd procent van je tijd declarabel werk. Je zult acquisitie moeten plegen, je hebt tijd nodig om je administratie bij te werken en je ongetwijfeld soms geen opdracht. Een werkloosheidsverzekering voor zzp’ers bestaat niet, dus ook daarvoor moet je een buffer opbouwen. Tot slot moet je aan het einde van de rit inkomstenbelasting betalen over de winst. Je minimale uurtarief bereken je door alle kosten, buffers en je benodigde inkomen bij elkaar op te tellen en dit te delen door het aantal uur dat je verwacht te kunnen factureren.

Via Leurs Advies kun je samen met mij in een berekeningsmodel je uurtarief berekenen.   

Tegen welk tarief zet jij jezelf in de markt?

Als je hebt berekend hoe hoog je uurtarief minimaal moet zijn, kijk je ook naar andere factoren om te bepalen tegen welk tarief je jezelf in de markt zet. Het is goed om navraag te doen over de gehanteerde tarieven in jouw branche. Je wilt niet zo hoog zitten dat je geen opdracht krijgt, maar als je een te laag tarief hanteert, kun je ongeloofwaardig overkomen. Je ervaring en opleiding spelen ook zeker een rol. Wanneer je expert bent op je vakgebied, wil de klant daarvoor betalen. Probeer gevoel te krijgen voor de waarde die jij creëert voor jouw klant. Daarnaast kan de lengte van de opdracht een rol spelen. Voor een opdracht van zes maanden kun je besluiten om een lager tarief te hanteren dan voor een opdracht van vier dagen. Hoe langer de doorlooptijd, hoe lager het risico en hoe minder tijd je kwijt bent aan acquisitie van een nieuwe opdracht. Het kabinet wil een minimum uurtarief voor zzp’ers invoeren. Wat het kabinet voorstelt, is dat een schijnzelfstandige die minder verdient dan dit minimum, niet als zzp’er kan worden gezien. De opdrachtgever van de betreffende persoon, is dan verplicht de persoon als werknemer in dienst te nemen. En hem of haar gewoon vakantiegeld, pensioenopbouw, etc. te bieden. 

Het Financiële plan  

Het Financiële plan, als onderdeel van het ondernemingsplan, stel je op vóórdat je met je onderneming start. Ben je eenmaal gestart, dan heb je met vergelijkbare financiële overzichten te maken. Om goed zicht te hebben op de financiële kant van je onderneming, moet je je balans en winst-en-verliesrekening kunnen lezen en moet je het Winstgevend plan en liquiditeitsbegroting regelmatig opstellen. In volgende blogs komen deze overzichten uitgebreid aan bod. Maar er gaat nog één ding aan vooraf: de administratie. Hoe voer je je administratie en hoe zorg je ervoor dat deze aan de fiscale eisen voldoet? Daarover meer in mijn volgende blog.  

 

Wil jij nou weten hoe Leurs Advies jouw onderneming aan de hand neemt? 

Ik doe graag voor jouw de boekhouding en voorzie jouw van advies. Ik zorg ervoor dat deze up-to-date is en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of je gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat je niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Hierdoor bespaar je veel tijd. Mocht dit echter juist wel jouw voorkeur genieten, dan ben je natuurlijk van harte welkom of we maken een afspraak voor een bezoek aan huis.  

Wil je meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht je nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik aanbied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help jouw hier dan ook graag bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *