hypertension, high blood pressure, heart disease

Kan ik zorgkosten aftrekken in mijn belastingaangifte?

Een veel gestelde vraag omtrent de aftrek zorgkosten. 

Een aftrekpost die bij veel mensen onbekend is. Maar in sommige gevallen wel erg aantrekkelijk is. De premie van uw zorgkosten mag u niet aftrekken. Ook de kosten die niet boven uw eigen risico gaan mogen niet afgetrokken worden. En natuurlijk ook niet de zorgkosten die betaald zijn geworden door uw zorgverzekering. Blijft er dan wel wat over? 

Jawel, zorgkosten die u volledig zelf heeft betaald komen in aanmerking voor deze aftrek. De Belastingdienst stelt hier namelijk een aantal voorwaarden waaraan u de zorgkosten moeten voldoen. Heeft u geen aanvullende verzekering maar bent u in 2021 wel naar de tandarts geweest? Naar de fysiotherapeut of de psycholoog? Of heeft u steunzolen laten aanmeten? Of een gehoorapparaat gekocht?  

Dan is het belangrijk om het bonnetje of de factuur er even bij te pakken. Deze kosten zijn in de meeste gevallen aftrekbaar.

Drempelbedrag

Maar let op. Er geldt natuurlijk een drempelbedrag. Zijn de totale kosten van alle bonnetjes en facturen lager dan dat bedrag? Dan mag je helaas niets aftrekken. Het drempelbedrag is bij iedereen anders. Het is afhankelijk van je inkomen en vermogen in het afgelopen jaar. Hoe meer je verdient, hoe hoger het drempelbedrag.  

Drempelbedrag specifieke zorgkosten: niet heel 2021 fiscale partner 

Drempelinkomen 

Drempel 

€ 0 tot € 7.989 

€ 139 

€ 7.989 tot € 42.434 

1,65% van het drempelinkomen 

€ 42.434 en meer 

€ 700 + 5,75% van het bedrag boven € 42.434 

Doet u aangifte samen met uw fiscale partner? Dan telt u de zorgkosten van u samen bij elkaar op en dan geldt daarvoor een gezamenlijk drempelbedrag. 

Drempelbedrag specifieke zorgkosten: heel 2021 fiscale partner 

Drempelinkomen 

Drempel 

€ 0 tot € 15.978 

€ 278 

€ 15.978 tot € 42.434 

1,65% van het drempelinkomen 

€ 42.434 en meer 

€ 700 + 5,75% van het bedrag boven € 42.434 

Belastingaangifte

Als u uw belastingaangifte invult, krijgt u te zien hoe hoog uw drempelbedrag is. Dan is het een kwestie van alle bedragen optellen. Komt u boven de drempel? Dan mag u het bedrag dat hoger is dan het drempelbedrag aftrekken

Voorbeeld

Stel: uw drempelbedrag is €400,-. En uw totale zorgkosten over het jaar die u zelf betaalde en niet onder het eigen risico vielen waren €800,-. Dan mag u het verschil €400,- aftrekken in uw aangifte. Netto levert dat al gauw meer dan €100,- op. Dus ja, het is erg aantrekkelijk maar er gelden wel een aantal voorwaarden. 

Gemaakte zorgkosten voor andere personen aftrekken

Daarnaast mag u ook de zorgkosten die u maakte voor uw kinderen jonger dan 27 jaar aftrekken. U mag volgens de Belastingdienst ook de door u betaalde zorgkosten voor de volgende personen aftrekken, wanneer zij niet in staat waren om deze zelf te betalen:  

  1. Ernstig gehandicapte personen van 27 jaar of ouder met wie u in gezinsverband woont. Iemand is ernstig gehandicapt wanneer hij aanspraak kan maken op opname in een Wlz-instelling (Wlz = Wet langdurige zorg).  
  2. Uw ouders, broers of zussen die bij u in huis wonen en afhankelijk zijn van uw zorg. Iemand is afhankelijk van uw zorg als hij normaal gesproken beroepsmatige hulp nodig heeft of verzorging in een verzorgingshuis of verpleeghuis.

Aangifte Inkomstenbelasting uitbesteden

Ik doe graag voor u de aangifte Inkomstenbelasting. Ik zorg ervoor dat deze tijdig verstuurd wordt en belastingtechnisch correct. Daarnaast controleer ik of u gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat u niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik doe de aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP’ers, eenmanszaken en particulieren. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Mocht dit echter juist wel uw voorkeur genieten, dan bent u natuurlijk van harte welkom.  

Wilt u meer tips voor de aangifte Inkomstenbelasting? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over de aangifte Inkomstenbelasting, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

Lees hier: alle informatie en de tarieven over het uitbesteden van de aangifte Inkomstenbelasting.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *