Kevin Leurs

Nee – een boekhouder is géén belastingadviseur

Boekhouders, en ook accountants, bieden vaak diensten aan in de vorm van een pakket. Dat betekent – in de uitgebreidere pakketten – onder meer het verzorgen van de boekhouding, het aangeven van de omzetbelasting en het verzorgen van de jaaropgave – in combinatie met de aangifte Inkomstenbelasting. Deze pakketten nemen veel administratie en uren uit handen van de ondernemers in kleinbedrijven zoals ZZP’ers, MKB’ers en freelancers. Maar daar betaalt u ook voor. Wilt u daarnaast toch de kosten drukken en zo efficiënt mogelijk omgaan met uw geld? Ga dan ook voor een belastingadviseur. Die levert u namelijk geld op in plaats van dat het u geld kost

De boekhouding verzorgen vergt veel tijd omdat het érg lastig kan zijn. Daarom besteedt de ondernemer de boekhouding en belastingaangiftes uit aan een boekhouder. 

De adviseur versus de boekhouder

Een boekhouder of accountant zorgt voor een volledige en correcte boekhouding. Daarnaast zorgt deze er ook voor dat uw aangiftes juist en op tijd worden gedaan. Echter, voor advies moet u toch een deur verder zijn. Een belastingadviseur helpt in wat voor de Belastingdienst misschien makkelijk is maar voor de ondernemer absoluut niet. Zo bestaan er vrijstellingen en heffingskortingen waarvoor een ondernemer in aanmerking kan komen. Daarnaast groeit de onderneming en moet er ook voor de toekomst een visie zijn op belastingtechnisch vlak. Anders gezegd, de adviseur zorgt ervoor dat de ondernemer, die zich moet kunnen concentreren op zijn eigen activiteiten, zo veel mogelijk overhoudt aan bewezen diensten of verkochte producten. Een belastingadviseur houdt zich bezig met alles omtrent belasting en zal zorgen dat hij of zij altijd op de hoogte is van de nieuwste regels.

Is een belastingadviseur niet duur?

Het hangt altijd af van uw situatie. Het gemiddelde uurtarief van een geschoolde belastingadviseur ligt hoger dan dat van de boekhouder en komt in de buurt van de accountant. Maar wanneer je te maken hebt met complexe belastingregels en voorwaarden omtrent heffingskortingen of vrijstellingen is het erg wenselijk om een belastingadviseur in te huren. Naast het feit dat de kosten zullen meevallen omdat de adviseur op de hoogte is van de belangrijkste regels en daarmee uw geld bespaart, uw tijd bespaart en boetes voorkomt –combineren belastingadviseurs hun werk met boekhoudwerkzaamheden.

Méér dan boekhouden

Het voordeel van boekhouders die daarnaast opgeleide belastingadviseurs bestaat uit het feit dat men voorziet in advies tijdens complexere zaken dan alleen de balans en de winst- en verliesrekening. Wanneer je een investering doet, bijvoorbeeld. Wanneer je een verschil van inzicht hebt met de inspecteur van de Belastingdienst en in bezwaar wilt. Een kleine greep voordelen die een belastingadviseur meebrengt.

Belastingadviseur nodig die ook de boekhouding doet? 

Ik doe graag voor u de belastingaangiftes met bijbehorende boekhouding. Ik zorg ervoor dat deze tijdig verstuurd wordt en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of u gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat u niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik doe de aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP’ers, eenmanszaken en particulieren. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Mocht dit echter juist wel uw voorkeur genieten, dan bent u natuurlijk van harte welkom.  

Wilt u meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik bied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *