Laptop fiscaal afschrijven

Op bedrijfsmiddelen moet je van de Belastingdienst afschrijven. Graag vertel ik u wat bedrijfsmiddelen zijn en wat afschrijven betekent. Afschrijven gaat volledig automatisch met de boekhoudpakketten ‘compleet’ en ‘uitgebreid’ van Leurs Advies. 

Wat is een bedrijfsmiddel?

Een bedrijfsmiddel is iets wat u heeft gekocht om zelf te gaan gebruiken in uw onderneming. Deze aankoop gaat u dus niet doorverkopen aan uw klant. U gebruikt het bedrijfsmiddel om producten te leveren of diensten te verlenen. Bij bedrijfsmiddelen moet u denken aan computers, machines, transportmiddelen, gereedschappen, kantoormeubelen, etc…  Maar ook goodwill of vergunningen zijn bedrijfsmiddelen. Op een bedrijfsmiddel met een aanschafwaarde van meer dan €450,- moet u van de Belastingdienst afschrijven. Dit betekent dus dat u de aanschafwaarde niet in 1 keer mag aftrekken van uw Winst uit Onderneming. 

Voorbeeld: aanschaf laptop

Als voorbeeld toon ik u de aanschaf van een laptop en hoe u deze moet afschrijven volgens de fiscus. U gaat de laptop zelf gebruiken en de aanschafwaarde is meer dan €450,- exclusief btw. 

Boek deze in op de maand van aanschaf. Maak een boeking aan. Selecteer kostenpost ‘kantoorkosten’. Type een omschrijving van de aankoop van de laptop. Geef het btw percentage aan en voeg de bon toe. Deze bon kunt u met de boekhoudpakketten ‘compleet’ en ‘uitgebreid’ eenvoudig inscannen via de scan&herken app op uw telefoon

De boeking wordt nu ook klaargezet voor de btw-aangifte. De kosten van de laptop worden volledig van de winst afgetrokken. Máár dit mag niet van de Belastingdienst. U mag elk jaar maximaal 20% van de aanschafwaarde van de winst aftrekken. Dit is de waardevermindering van uw laptop. Vergeet dit ook niet elk jaar te doen! 

De resterende waarde van uw laptop moet op de balans komen te staan. Klinkt misschien complex maar Leurs Advies kan dit automatisch voor u doen. 

Afschrijven

Klik op afschrijven. Vervolgens klikt u op nieuw bedrijfsmiddel. Voer hierin het merk en serienummer van uw laptop in. En voer de aankoopdatum in. Voer de aanschafkosten en de restwaarde exclusief btw in. En als laatste de vermoedelijke gebruiksduur. Vervolgens slaat u het nieuwe bedrijfsmiddel op. Er is nu een nieuw bedrijfsmiddel aangemaakt in uw administratie en u ziet per jaar hoeveel er wordt afgeschreven en in mindering wordt gebracht op de winst. Alles wordt nu correct in uw winst & verliesrekening en balans ingevoerd. Hierdoor zal de fiscale winst lager uitvallen en betaalt u minder belasting. 

Wilt u geen omkijken hebben naar uw boekhouding?  

Ik doe graag voor u de boekhouding op basis van het door u gekozen pakket. Ik zorg ervoor dat deze up-to-date is en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of u gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat u niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Hierdoor bespaart u door gebruik te maken van Scan&Herken app op uw telefoon en de digitale opslagruimte veel tijd. Mocht dit echter juist wel uw voorkeur genieten, dan bent u natuurlijk van harte welkom of we maken een afspraak voor een bezoek aan huis.  

Wilt u meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik bied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *