startup, whiteboard, room

Alimentatie en belastingen

Alimentatie kan in de vorm van partneralimentatie voorkomen in de belastingaangifte Inkomstenbelasting. Kinderalimentatie is niet belast bij de ontvanger en ook niet aftrekbaar bij de betaler. Partneralimentatie is dat wel. Daarvoor is het belangrijk om te weten welke situatie voor u van toepassing is. 

  1. U betaalt partneralimentatie = aftrekbaar mits…

  2. U ontvangt partneralimentatie = belast

We bekijken de eerste situatie waarin u partneralimentatie betaalt. Als u partneralimentatie betaalt aan uw ex-partner, dan mag u deze partneralimentatie aftrekken in uw aangifte Inkomstenbelasting als zijnde ‘Betaalde partneralimentatie en andere onderhoudsverplichtingen’. Let er wel op dat u achteraf deze betalen kunt bewijzen door middel van rekeningafschriften. Deze kunnen namelijk, zeker in het jaar na de scheiding opgevraagd worden door de inspecteur. Daarnaast moet er een overeenkomst zijn waaruit blijkt dat u de partneralimentatie ook verplicht bent om te betalen. Dit kan zijn vanuit een afspraak die bij de rechter bepaalt is of een onderlinge afspraak die schriftelijk is vastgelegd (ondertekend) tussen uw ex-partner en uzelf. 

Wat bedoelt men met andere onderhoudsverplichting? 

Naast de maandelijkse/wekelijkse betaling van de partneralimentatie zijn ook de volgende onderhoudsverplichtingen aftrekbaar: 

– Een deel van het eigenwoningforfait, indien uw ex-partner in de eigen woning blijft

– De afkoopsom die u betaalde indien uw de partneralimentatie heeft afgekocht 

– De koopsom voor een lijfrente die is gestort bij een verzekeraar

– Ouderdomspensioen dat u als partneralimentatie doorbetaalt

– Betalingen voor verrekening van pensioenrechten, lijfrenten en andere inkomensvoorzieningen waarvan u de betaalde premies eerder heeft afgetrokken

– Bijstand die door de Sociale Dienst is betaald aan uw ex-partner en waarvan de kosten op u verhaald zijn

– Andere onderhoudsverplichtingen zoals bijvoorbeeld periodieke betalingen voor verplichtingen tot schadevergoeding

De betaalde kinderalimentatie is zoals gezegd niet aftrekbaar. Ook advocaatkosten en proceskosten voor het vaststellen, verlengen of beëindigen van de alimentatie zijn niet aftrekbaar. Zorg er altijd voor dat u uw betalingen kunt aantonen ten einde een controle van de inspecteur moeiteloos te doorlopen. Onterecht alimentatie aftrekken kan leiden tot navorderingen en vergrijpboetes. 

Tweede situatie: u ontvangt partneralimentatie = belast

Het is u misschien al opgemerkt dat de hoogte van de partneralimentatie vaak het dubbele is van de kinderalimentatie. Dat komt omdat de partneralimentatie bruto (gaat belasting van af) wordt uitgesproken en de kinderalimentatie netto (gaat geen belasting vanaf). Indien u partneralimentatie krijgt is het zéér belangrijk om een gedeelte aan de kant te leggen voor het betalen van de inkomstenbelasting in het volgende jaar. Wanneer u dit niet doet, zal u tijdens de aangifte inkomstenbelasting een onaangename belastingheffing staan te wachten. Partneralimentatie is volledig belast bij diegene die deze ontvangt, net als het bruto maandinkomen. Partneralimentatie wordt bij diegene die deze ontvangt gezien als inkomen. Hier wordt dus ook rekening mee gehouden indien u een uitkering ontvangt of subsidie aanvraagt. 

Weten of u recht hebt op de aftrek en kortingen? 

Ik doe graag voor u de belastingaangiftes met bijbehorende boekhouding. Ik zorg ervoor dat deze tijdig verstuurd wordt en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of u gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat u niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik doe de aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP’ers, eenmanszaken en particulieren. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Mocht dit echter juist wel uw voorkeur genieten, dan bent u natuurlijk van harte welkom.  

Wilt u meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik bied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *