LEESVOER: Uitspraak rechter – professioneel sporter werknemer of ondernemer?

De professionele sporter, mountainbiker in dit geval, heeft voor het jaar 2015 een aangifte IB ingediend als ondernemer met daarin opgegeven €45.678 als zijnde belastbare winst uit onderneming na aftrek van de ondernemersfaciliteiten. De inspecteur is echter van mening dat de inkomsten uit zijn profcontract als loon uit dienstverband moet worden gezien. De aftrekposten die voor ondernemers gelden, gelden dus niet voor deze professionele sporter. En volgens de inspecteur moet hij daarom meer belasting betalen. Volgens de inspecteur is zijn belastbaar inkomen: €73.400. Tussen partijen is in geschil hoe de inkomsten die hij heeft ontvangen in verband met zijn mountainbike-activiteiten dienen te worden gekwalificeerd. 

Hoe zit dit nu?

Bij de beoordeling of sprak is van loon dat uit een dienstbetrekking wordt genoten is maatgevend of wordt voldaan aan de eisen van een arbeidsovereenkomst (art 7:610 Burgerlijk Wetboek). Aan een arbeidsovereenkomst wordt voldaan moet sprake zijn van: 

1. Het persoonlijk verrichten van arbeid

2. Een gezagsverhouding

3. En een verplichting tot het betalen van loon

Voor de beantwoording van de vraag of sprake is van een privaatrechtelijke dienstbetrekking in de zin van artikel 7:610, lid 1 BW dient eerst te worden beoordeeld welke rechten en verplichtingen partijen zijn overeengekomen. Deze beoordeling vindt niet alleen plaats aan de hand van de taalkundige uitleg van de bepalingen van de desbetreffende schriftelijke overeenkomst, maar ook aan de hand van de zin die partijen over en weer redelijkerwijs aan die bepalingen mochten toekennen en aan de hand van hetgeen partijen redelijkerwijs van elkaar mochten verwachten

Bij deze subjectieve toets is ook de intentie van partijen van belang. Vervolgens dient te worden beoordeeld of de door partijen overeengekomen rechten en verplichtingen als een arbeidsovereenkomst in de zin van artikel 7:610, lid 1, BW kan worden aangemerkt. Bij deze objectieve toets moet gekeken worden naar alle omstandigheden van het geval, in onderling verband bezien en dienen niet alleen de rechten en verplichtingen in aanmerking te worden genomen die partijen bij het aangaan van de rechtsverhouding voor ogen stonden, maar moet ook gekeken worden naar de wijze waarop partijen uitvoering hebben gegeven aan hun rechtsverhouding en aldus daaraan inhoud hebben gegeven. Daarbij is niet één enkel element beslissend, maar moeten de verschillende rechtsgevolgen die partijen aan hun rechtsverhouding hebben verbonden in hun onderling verband worden bezien.

Voor beoordeling van de vraag of sprake is van een gezagsverhouding is van belang of degene die arbeid verricht aan een zeker gezag is onderworpen van de wederpartij en de laatstgenoemde bevoegd is opdrachten en instructies te geven en om controle uit te oefenen op de voortgang en resultaten van het werk.

De rechtbank is van oordeel dat er tussen belanghebbende en wederpartij [hierna X] een gezagsverhouding bestaat en overweegt daartoe als volgt:

Uit de overeenkomsten volgen verplichtingen van een dusdanige omvang en inhoud dat er sprake is van een gezagsverhouding. Zo blijkt uit de overeenkomsten dat belanghebbende zich moet houden aan de verschillende regels en voorschriften van [X] , waaronder hun sportprogramma, ‘performance tests’ moet uitvoeren en [X] op de hoogte moet stellen van de uitkomsten, dat belanghebbende op door [X] geregelde teamlocaties moet verschijnen, dat de wedstrijden die hij voor [X] moet rijden altijd voorrang hebben boven zelf uitgezochte wedstrijden, dat hij in het kader van sponsor- en promotieactiviteiten zelf bepaalde zaken moet doen dan wel moet nalaten en voor de nodige eigen initiatieven goedkeuring van [X] nodig heeft en dat hij – al dan niet op initiatief van [X] – diverse testen moet ondergaan waarvan hij de testresultaten op moet sturen naar [X]).

Gelet op de inhoud van de contracten is de rechtbank van oordeel dat sprake is van een gezagsverhouding. 

Immers kon [X] in het kader van de sportieve prestaties de nodige instructies geven en ontving [X] veel informatie over de (trainings)prestaties van belanghebbende zodat [X] inzicht had in de fysieke gesteldheid van belanghebbende. Aanvullend diende belanghebbende zich te houden aan de verschillende voorschriften die volgen uit de sponsorovereenkomst. Niet gesteld of gebleken is dat de afspraken uit de contracten niet zijn uitgevoerd.

Dat belanghebbende aanvoert dat hij veel zaken zelf moest regelen, maakt dat niet anders. De rechtbank acht die omstandigheid niet voldoende zwaarwegend om te oordelen dat geen sprake is van een gezagsverhouding. Belanghebbende heeft veel vrijheid bij de indeling van zijn trainingsschema, het bepalen van zijn voedingspatroon en het kiezen van medische en mentale begeleiding. Aan de hand van de contractuele verplichtingen moest belanghebbende zich daarbij desalniettemin steeds houden aan de voorschriften van [X] , en kon [X] daar (enige mate van) controle op uitoefenen doordat zij op de hoogte werden gehouden van verschillende testresultaten. Ook als de bijkomende argumenten van belanghebbende worden meegewogen komt de rechtbank niet tot een ander oordeel. Deze argumenten zijn dat het eenzijdig opzeggen van de overeenkomsten en het feit dat er twee contracten zijn gesloten bij een echte dienstbetrekking ongebruikelijk is. Tegenover de andere elementen van de overeenkomsten acht de rechtbank de argumenten van belanghebbende niet voldoende om te oordelen dat er geen sprake is van een gezagsverhouding.

Weten of jij ondernemer bent en recht hebt op de aftrek en kortingen? 

Ik doe graag voor u de belastingaangiftes met bijbehorende boekhouding. Ik zorg ervoor dat deze tijdig verstuurd wordt en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of u gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat u niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik doe de aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP’ers, eenmanszaken en particulieren. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Mocht dit echter juist wel uw voorkeur genieten, dan bent u natuurlijk van harte welkom.  

Wilt u meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik bied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *