Compensatie gekregen van leverancier – creditnota?

Hoe boek je een ontvangen creditnota? Wat is eigenlijk een creditnota?

Ik had bij een leverancier flyers besteld. Hiervoor werd een bepaald bedrag gerekend. Daarnaast kon ik ook nog eens de versnelde bezorging aanvinken waardoor mijn bestelling binnen 2 dagen geleverd zou worden. Natuurlijk, ben ik enthousiast (lees: ongeduldig) en betaal ik daar graag 10 euro extra voor. Heláás kreeg ik in de avond een e-mail met daarin de mededeling dat mijn bestelling vertraging had opgelopen in het productieproces en waardoor mijn bestelling niet geleverd zou worden binnen de oorspronkelijk 2 dagen. Balen…  Al voordat ik de volgende morgen in de auto stapte om de kinderen naar school te brengen belden zij mij zelf op om te melden dat mijn bestelling 1 dag later zou arriveren en het bedrag gecrediteerd werd. Ik kreeg het extra betaalde bedrag van 6 euro en 85 cent terug. Wat een service! Top! Maar hoe boek ik dit? 

Wat is een creditnota? 

Een creditnota is een document waarmee een leverancier vastlegt dat hij aan een klant een bedrag zal terugbetalen. Bijvoorbeeld omdat de klant niet tevreden is met het product en deze heeft teruggezonden. Ik zal hem even hier anoniem maar met de juiste getallen laten zien.

Credit Factuur202213 Ontvangen
Datum 17-2-2022  
Leverancier factuurnummer1221/109  
Gebeurtenis   
Retour spoedlevering 2 werkdagen Versnelde levering€5,66 
  BTW 21%€1,19 
  Totaal bedrag€6,85 

In principe staat hier nu dat zij de extra dienst van spoedlevering terug hebben gekregen omdat deze voor mij niet naar wens was. Hier gaat het om een dienst maar hetzelfde geldt voor een teruggestuurd product. Ik ontvang daarom van de leverancier een creditfactuur. 

Hoe boek ik een creditfactuur?

Deze wordt geboekt in het Inkoopboek máár met een min teken voor het bedrag. Het is immers een creditfactuur. De betaling is inmiddels al gedaan naar mijn bankrekening. 

Wat als uw klant niet tevreden is?

Dat betekent dat u zelf een creditnota gaat opmaken en versturen naar uw afnemer. In dat geval stuurt u uw klant een creditnota, ook wel creditfactuur genoemd. Met deze creditnota geeft u aan dat uw klant de eerder ontvangen factuur niet of niet volledig hoeft te betalen.

Hoe maakt u een creditnota?

U kunt de originele factuur bijvoorbeeld volledig ongedaan maken door het hele factuurbedrag te crediteren met een creditnota. Daarna kunt u eventueel wanneer u wilt een nieuwe factuur maken en verzenden naar uw klant.

Zelf een creditnota maken is niet moeilijk. Voorbeeld:

  • Stap 1: verwijs naar de eerder verzonden factuur door het factuurnummer te vermelden.
  • Stap 2: vermeld een negatief factuurbedrag (minteken voor het bedrag) op de factuurregels.
  • Stap 3: bij de factuuromschrijving geeft u de reden aan voor het versturen van de creditnota.
  • Stap 4: vervang het woord ‘Factuur’ op de creditnota door ‘Creditfactuur’.

De originele factuur vormt samen met de creditnota de uiteindelijke nieuwe factuur.

Stelt u verkocht een product met een prijs van 1000 euro. De inkoopwaarde was 800 euro. En de goederen worden teruggestuurd.  

Stap 1: De rekeningen Voorraad Goederen, Debiteuren en Eigen Vermogen veranderen

Stap 2: Voorraad goederen neemt toe (+), Debiteuren neemt af (-) en het Eigen Vermogen neemt af (-)

Stap 3: Voorraad goederen neemt toe (+) met 800 euro. Debiteuren neemt af met 1000 euro. En uw Eigen Vermogen neemt af met 200 euro. 

De goederen zijn teruggestuurd dus de verkoop gaat niet door: 

Stap 1

Rekening

Stap 2 

Toename /Afname +/-

Stap 3

Bedrag in €

Voorraad GoederenToename (+)800
DebiteurenAfname (-)1000
Eigen VermogenAfname (-)200

Wilt u meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik bied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *