Je bent ondernemer. Je doet de dingen die je werkelijk wilt doen en je bent daar ook nog eens heel goed in. Je bent flexibel en bruist van de energie. Daarnaast ben je uniek en de kwaliteit van je werk is hoog – allemaal redenen waarom steeds meer mensen kiezen voor het zelfstandig ondernemerschap. Bedrijven werken bovendien graag met zelfstandig ondernemers. Ze zijn specialistisch, efficiënt, flexibel en leveren een hoge kwaliteit.
Kortom, jij doet wat je werkelijk wilt doen en de opdrachtgever ziet je graag komen. So far, so good. Toch redt niet iedereen het als zzp’er.
ZZP’ers zijn octopussen….
Als zzp’er run je in je eentje een heel bedrijf. Je beseft dat je van meerwaarde bent voor anderen en je vraagt klanten om jou te betalen voor het werk dat je doet. Dat vereist in ieder geval gedegen marketing en verkoop. Vervolgens moet je je werk organiseren. Je moet geld verdienen, dus facturabel zijn. Maar tegelijkertijd moet je je netwerk onderhouden, acquireren, je administratie voeren, je website bijhouden, nadenken over de toekomst en je strategie én aandacht voor je financiën hebben.
Neem de financiële gezondheid van je onderneming in eigen hand!
Vreemd genoeg is dit het onderdeel waarvoor ondernemers het snelst hun ogen sluiten. Financiën worden inderdaad soms nodeloos ingewikkeld gemaakt. Maar ‘niet leuk’ of ’te moeilijk’ mag natuurlijk nooit een reden zijn om je ogen te sluiten voor zoiets essentieels als de financiën van je onderneming. Financiën gaan over levensvatbaarheid. Geld op, bedrijf weg. Zo simpel ligt het. En de zorg voor de financiën van je onderneming kun je niet bij een ander leggen. Jij bent verantwoordelijk, niet je accountant, fiscalist of boekhouder. Natuurlijk, er zijn onderdelen die je heel goed of zelfs beter uit handen kunt geven, maar alleen onder jouw verantwoordelijkheid. Jij moet te allen tijde zelf weten hoe je onderneming er financieel voor staat. Je moet de juiste vragen kunnen stellen en je moet kunnen ingrijpen als het misgaat. Je moet in de dagelijkse leiding van je onderneming ook het financiële aspect meenemen.
Financiële basis.
In mijn diensten bied ik de ondernemers een financiële basis die iedere ondernemer moet hebben om zijn onderneming te kunnen leiden. Op een heldere, logische en praktische wijze komen alle belangrijke aspecten aan bod. Wat het je oplevert?
- Je weet hoe je je onderneming financieel gezond krijgt en houdt, zodat je niet onverwacht in de financiële problemen komt.
- Je weet wat de Belastingdienst van je verwacht. Dat bespaart geld en het voorkomt problemen.
- Je begrijpt je boekhouder of accountant en je bent niet langer van hem afhankelijk, maar stuurt hem aan.
- Je krijgt je geld veel eerder binnen, omdat je weet hoe je je debiteuren aanstuurt.
- Je weet hoe je een ondernemingsplan opstelt, waardoor je bewust richting aan je plannen en waardoor je de kans op externe financiering vergroot.
- Je kunt je geldstromen managen, zodat je weet of je een investering wel of niet kunt doen en je nooit onverwacht te weinig geld hebt.
- Je hebt juridische basiskennis, zodat je kunt zorgen voor heldere contracten en algemene voorwaarden.
- Je weet hoe je een begroting opstelt en je kunt bijtijds bijsturen als het dreigt mis te gaan.
- Je kunt van tevoren een reële inschatting geven van de financiële haalbaarheid van je plannen, zodat de kans groter is dat je het daadwerkelijk redt als ondernemer.
- Je kunt je jaarrekening lezen en je weet welke punten aandacht van je vragen.
- Je weet welke verzekeringen er zijn en welke je nodig hebt, zodat je je niet onder-, maar ook niet oververzekert.
- Je bent een goede gesprekspartner van de bank, wat je kans om de financiering rond te krijgen aanzienlijk vergroot.
Analyseren en bijsturen.
Een financieel plan heeft voor een ondernemer dezelfde functie als een kompas voor een schipper. Je pakt je plan er regelmatig bij en stelt jezelf de volgende vragen:
1. Waar wilde ik ook alweer heen?
2. Zit ik nog steeds op de goede weg?
3. Op welke punten moet ik ingrijpen?
4. Op welke punten wil ik bijsturen?
De waarde van een plan zit erin dat je de werkelijke cijfers naast je plan legt en dat je de oorzaken van de afwijkingen achterhaalt. Door dit te doen, krijg je gedetailleerde informatie over je bedrijfsvoering. Als je je financiële doelstellingen niet haalt, kun je zien waar dat aan ligt. Is de inkoopprijs gestegen? Zijn je vaste lasten toegenomen? Is de verkoopprijs gedaald? Heb je minder producten afgezet?
Door op deze manier je bedrijfsvoering ook financieel te bewaken, kun je bijtijds actie ondernemen als het mis dreigt te gaan.
Wil jij nou weten hoe Leurs Advies jouw onderneming aan de hand neemt?
Ik doe graag voor jouw de boekhouding en voorzie jouw van advies. Ik zorg ervoor dat deze up-to-date is en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of je gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat je niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Hierdoor bespaar je veel tijd. Mocht dit echter juist wel jouw voorkeur genieten, dan ben je natuurlijk van harte welkom of we maken een afspraak voor een bezoek aan huis.
Wil je meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht je nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik aanbied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help jouw hier dan ook graag bij.