Wat is btw?

Wat is btw eigenlijk?

Omzetbelasting wordt ook wel btw genoemd. De afkorting van btw staat voor ‘belasting toegevoegde waarde’. U betaalt dus belasting over de omzet. Let op: omzet – verlies = winst. Verwar winst niet met omzet. De btw die u als ondernemer ontvangt van uw klanten moet u afdragen aan de Belastingdienst. De btw van zakelijke kosten die u maakt, mag u daarvan weer aftrekken.

Verplicht

Als ondernemer bent u verplicht om btw-aangifte te doen. Wanneer u zich als ondernemer heeft ingeschreven bij de Kamer Van Koophandel (KVK) volgt er een automatische aanmelding bij de Belastingdienst. Hiervan krijg je een brief waarin staat dat je btw-aangifte moet gaan doen. Daarin staat ook uw gebruikersnaam en wachtwoord, waarmee u zich kunt inloggen op het beveiligde ondernemersgedeelte. Er staat dan een link klaar met de aangifte omzetbelasting waarin u – doormiddel van het doorlopen van de vragen – de btw-aangifte kunt invullen.    

Per kwartaal

Bekijk eerst wat uw btw periode is. U kunt per maand, kwartaal of wanneer u weinig btw verwacht te betalen, per jaar btw-aangifte doen. Normaal gesproken doet u ieder kwartaal de btw-aangifte. Dat betekent dus dat u vier keer per jaar aangifte moet doen. In 2022 zijn de deadlines als volgt: 

1e kwartaal 202230 april 2022
2e kwartaal 202231 juli 2022
3e kwartaal 202231 oktober 2022
4e kwartaal 202231 januari 2023

Let op: Doe je jaarlijks btw-aangifte? Dan moet je aangifte doen en betalen voor 31 maart van het nieuwe jaar. 

Voorkom een boete

Maak het verschuldigde bedrag op tijd over aan de Belastingdienst. Op de bovengenoemde deadlines van de aangifte, moet je niet alleen btw-aangifte hebben gedaan, maar moet het geld ook op de rekening van de Belastingdienst staan. Men is hier strikt in en maakt daarin geen uitzonderingen. Enkel bij de eerste keer krijgt u een waarschuwing maar daarna volgen boetes die behoorlijk kunnen oplopen!

Administratie

Zorg voor een goede administratie. In veel van deze blogs blijf ik hierop hameren. Wanneer u al uw bonnetjes, facturen en bankafschriften netjes bij elkaar in uw administratie heeft is het heel gemakkelijk om btw-aangifte te doen. In uw administratie houdt u namelijk precies bij wat u allemaal voor uw bedrijf heeft gekocht en verkocht. 

Btw-tarieven

Hou goed bij hoeveel procent btw u rekent. Er zijn namelijk drie verschillende btw-tarieven in Nederland:

21%-tarief: Dit tarief geldt voor de meeste goederen en diensten, van smartphones tot rechtsbijstand. 

9%-tarief: Het lage btw-tarief is in 2019 verhoogd van 6% naar 9%. Het verlaagde tarief geldt voor producten en diensten waarvan de overheid vindt dat ze voor zoveel mogelijk mensen betaalbaar meten zijn, zoals medicijnen of eten. Bij andere zaken wil de overheid de aanschaf ervan stimuleren, zoals zéér recent nog met fruit. In al die gevallen geldt dus het lage tarief. Overzicht van goederen en diensten met het verlaagde btw-tarief van 9% vindt u in tabel I behorende bij de wet van de Omzetbelasting.  

0%-tarief: Het 0%-tarief is bedoeld voor producten waarvoor een consument in een ander land de btw betaalt. Als een buitenlands bedrijf jouw product inkoopt, betaalt de eindklant (de consument) daar de btw. Het 0%-tarief is iets anders dan vrijstelling van btw.

Vrijstelling btw met de (nieuwe) KOR

Door gebruik te maken van de Kleine Ondernemers Regeling hoeft u geen btw af te dragen. Deze is speciaal voor ondernemers met een maximale omzet van €20.000 per jaar en zijn vrijgesteld van btw afdracht. Hiervoor gelden wel een aantal voorwaarden: 

  1. Uw bedrijf is in Nederland gevestigd
  2. U heeft een maximale omzet van €20.000 per jaar
  3. U bent ondernemer voor de btw doordat u als zelfstandige een beroep of bedrijf uitoefent,

Let wel weer op: Waneer u gebruik maakt van de KOR mag u ook geen btw aftrekken. 

Belastingadviseur nodig die ook de boekhouding doet? 

Ik doe graag voor u de belastingaangiftes met bijbehorende boekhouding. Ik zorg ervoor dat deze tijdig verstuurd wordt en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of u gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat u niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik doe de aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP’ers, eenmanszaken en particulieren. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Mocht dit echter juist wel uw voorkeur genieten, dan bent u natuurlijk van harte welkom.  

Wilt u meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik bied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *