Ondernemer voor de IB-aangifte

Ondernemer voor de IB-aangifte

Door goed voorbereid te starten hoeven belastingen geen probleem te zijn. En dan blijft u net zo enthousiast over de belastingen als over het ondernemen zelf. Maar hoe komt u er nu achter wat de Belastingdienst eigenlijk van u verwacht? – Daar hebben ze een hele mooie website voor zegt de Belastingdienst dan – Maar goed voorbereiden betekent antwoord krijgen op vragen die betrekking hebben op uw eigen situatie. Daardoor kunt u ook in een volgend jaar anticiperen en voor uzelf fiscaal vriendelijker ondernemen.  

De basis voor het bouwen aan succes bestaat hoofdzakelijk uit uw ondernemingsplan. Maar dat succes van uw onderneming ontstaat mede doordat u uw belastingen op orde heeft. Waar moet een startende ondernemer die plannen maakt nu rekening mee houden op het gebied van belasting?  

Twee soorten belastingen: Inkomstenbelasting en Omzetbelasting (btw) 

U gaat in ieder geval te maken krijgen met twee soorten belastingen. Vandaag bespreek ik de Inkomstenbelasting omdat deze vanaf 1 maart weer gedaan moet worden. Hiervoor heeft u immers máár tot 1 mei de tijd.  

Inkomstenbelasting 

U moet over de winst die u met uw bedrijf maakt aangifte gaan doen en dat doet u in de aangifte Inkomstenbelasting. Rekenvoorbeelden die een indicatie gaven van de hoogte van de Inkomstenbelasting heb ik reeds in een vorig blog besproken. Deze kunt u hier nogmaals bekijken.  

Specifieke zaken waar u op moet letten 

Het is van belang, en zeker bij het starten met name, om te weten of u voor de Belastingdienst óók fiscaal gezien wordt als ondernemer. Want om fiscaal aangemerkt te worden als ondernemer in de Inkomstenbelasting moet u aan een aantal eisen voldoen. Wanneer u aan die eisen voldoet, heeft u ook recht op een aantal aftrekposten. En dat is van belang omdat u daardoor minder belasting betaalt.  

Hoe weet u nu of daaraan voldoet?  

U kunt hiervoor de test doen op website van de Belastingdienst. Dit wordt de ‘Ondernemerscheck’ genoemd. Veel ondernemers worden hierop gewezen door een boekhouder. Maar hoe werkt die ondernemerscheck nu?  

Ondernemers-check 

De ondernemerscheck checkt op een aantal punten of u voldoende onderneemt om als ondernemer te worden aangemerkt. Hij kijkt naar: 

  1. Zelfstandigheid – Hoe zelfstandig bent u met uw activiteiten
  2. Omvang – De omvang van de bedrijfsactiviteiten
  3. Bedrijfsrisico – Zijn de activiteiten voor risico van de onderneming
  4. Continuïteit – Zijn de activiteiten gericht op langdurig ondernemen 

Hierover heeft de Hoge Raad meerdere uitspraken gedaan en daarmee voorbeelden gegeven hoe deze eisen concreet moeten worden bezien. 

Aan het einde van de check kun je zien of je ondernemer bent voor de Inkomstenbelasting en of je dus gebruik mag maken van de ondernemersfaciliteiten.    

Weten of jij ondernemer bent en recht hebt op de aftrek en kortingen? 

Ik doe graag voor u de belastingaangiftes met bijbehorende boekhouding. Ik zorg ervoor dat deze tijdig verstuurd wordt en belastingtechnisch correct is. Daarnaast controleer ik of u gebruik maakt van alle belastingvoordelen zoals het meerekenen van aftrekposten zodat u niet meer belasting dan nodig betaalt. Ik doe de aangifte Inkomstenbelasting voor ZZP’ers, eenmanszaken en particulieren. Ik werk ook digitaal, dus het is niet nodig om langs te komen of documenten op te sturen per post. Mocht dit echter juist wel uw voorkeur genieten, dan bent u natuurlijk van harte welkom.  

Wilt u meer tips voor het uitbesteden van boekhouding en belastingaangiftes? Lees dan vooral mijn blogs om op de hoogte te blijven van fiscale tips en leuke nieuwtjes. Mocht u nog vragen hebben over het aanbod van pakketten die ik bied, neem dan contact met mij op. Leurs Advies is een fiscaal kantoor voor boekhouding en belasting en ik help u hier dan ook graag bij.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *