financial, analysis, accounting

Aandachtspunten voor de BTW aangifte 4e kwartaal

Let op: De BTW aangifte over het 4e kwartaal is een speciale! 

We zijn alweer beland in de tweede helft van januari. En dat betekent dat het alweer tijd is om jouw laatste BTW aangifte van vorig jaar in te dienen. Maandag 31 januari is de deadline. De meesten hebben deze al mooi klaar staan of zelfs al verstuurd. Anderen moeten nog even aan de bak. Het zal de laatste keer zijn dat ZZP’ers hun aangifte kunnen doen via het oude ondernemersportaal van de Belastingdienst. Daarna moeten alle ondernemers overstappen naar één van de andere manieren van aangifte doen. De Belastingdienst heeft deze wel al op een rij gezet.  Maar wist je dat er nog best wel wat voordelen zijn te verdienen met de aangifte over het 4e kwartaal? 

De aangifte BTW liep nog niet verplicht via Mijn Belastingdienst Zakelijk in tegenstelling tot de aangifte Vennootschapsbelasting en de loonaangifte voor Besloten Vennootschappen. Maar vanaf 2022 kunnen ook BTW-plichtigen hun aangifte niet meer doen via het ondernemersportaal ‘Digitaal aangeven ondernemers’. De eerste aangifte BTW in april 2022 moet via Mijn Belastingdienst Zakelijk gedaan worden. Dit kan voor ZZP’ers zoals eenmanszaken via het gratis inlogmiddel ‘Inloggen met DigiD’. Voor Besloten Vennootschappen geldt dat zij een digitale sleutel eHerkenning moeten kopen met betrouwbaarheidsniveau 3. 

Een andere mogelijkheid voor ondernemers is te kiezen voor het aanschaffen van administratiesoftware.  Of de aangifte te laten doen door een boekhouder en/of belastingadviseur. Misschien kan jij nog geld terugkrijgen door je BTW aangifte van het 4e kwartaal? Er zijn namelijk een aantal manieren om dat te doen. Ik bespreek ze hieronder!
 
gebruiker typen wachtwoord op de computer, beveiligingscode foto

 De eerste manier: Oninbare vorderingen

Het is natuurlijk zéér vervelend maar het gebeurt bij elke ondernemer wel eens: klanten die niet betalen. De BTW van die facturen heb jij waarschijnlijk al eerder in het jaar wel moeten afdragen aan de Belastingdienst. Maar gelukkig kun je dit geld terugkrijgen. Op het moment dat jij aan kunt tonen dat een klant echt niet gaat betalen of de factuur staat al langer dan een jaar open dan doe je een verzoek van teruggave van de betaalde BTW. Dus kijk dit goed na in de facturen van afgelopen jaar en misschien zitten er facutren bij die niet betaald zijn. Bekijk hoeveel BTW je daarover afgedragen hebt en vraag die terug.  

Een tweede manier: Privé uitgaven

Het kan zijn dat je zakelijk gebruikt van dingen die je in privé hebt aangeschaft. Bijvoorbeeld je mobiele telefoon of internetabonnement. Dan is het zo dat je het zakelijke gedeelte van die kosten mag opnemen op je zaak. Stel dat je thuiswerkt en je gebruikt je internetabonnement voor de helft zakelijk en de andere helft privé. Dan mag je de helft van die kosten opnemen bij je bedrijf en de helft van die BTW terugvragen. Heel veel vanuit thuiswerkende ondernemers vergeten dit. 

Ik raad je om eens terug te kijken naar afgelopen jaar en je af te vragen welke zaken je zowel in privé als ook zakelijk hebt gebruikt. Kun je daar een goede balans in maken en deze aantonen door bijvoorbeeld de minuten van je telefoon te verdelen in een privé en een zakelijk karakter. De zakelijke BTW vraag je pro rata terug. De zakelijke kosten voer je ook in je winst/verlies rekening. Maak hiervoor een mutatie aan. 

Hoe te corrigeren? 

Als uit je controle en berekening blijkt dat je minder dan €1000,- teveel hebt afgedragen dan kun je dat gewoon bij volgende aangifte meenemen. Maar heb je meer dan €1000,- teveel afgedragen dan moet je meteen een suppletieaangifte doen. Vul het suppletieformulier in en verstuur het zo snel mogelijk. 
 

Mocht je een keer te weinig hebben aangegeven dan werkt het natuurlijk hetzelfde. 

Nog een allerlaatste tip: doe de aangifte niet te laat!  

Het is natuurlijk een open deur maar bij te laat aangifte doen wordt er direct een verzuimboete opgelegd. De betaling is namelijk leidend want die moet op de deadline binnen zijn bij de Belastingdienst. En daar zijn ze héél erg strikt in. Ben je maar even te laat, dan betaal je direct de boete. 

Mocht jij hier hulp bij nodig hebben? Neem dan contact op met mij en ik help u graag verder. Hieruit blijkt maar weer eens welke kansen en bedreigingen op de loer liggen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *